HTML

KÉPEINK:

www.flickr.com

Címkék (kulcsszavak)

300 (20) abszurd (1) agilitás (1) állóképesség (2) amerikai foci (20) angie (7) annie (3) archoz húzás (1) a nap edzésprogramja (297) barbara (4) bar complex (1) bemelegítés (1) boksz (2) bolgár guggolás (1) budapest barbell (423) budapest barbell special (2) burpee (11) christine (3) cikk (292) cindy (12) concept 2 (11) crossfit (853) crossfit totál (9) család (1) diane (7) diéta (1) edzés (838) edző (7) edzőterem (18) egészség (62) egészséges életmód (1) egyensúly (1) egykezes evezés (1) egylábas guggolás (5) egylábas román elemelés (1) elemelés (61) elizabeth (5) elölguggolás (14) erő (87) erőemelés (49) erősember (1) eszköz (40) étel (1) eva (1) evezés (22) fekvenyomás (36) fekvőtámasz (34) felhomorítás (10) felülés (29) felvétel (24) fight gone bad (5) flexibilitás (1) fms (1) foci (1) fogyás (21) főzés (1) fran (11) funkcionális erő (1) futás (64) gasztró (1) gasztro (2) gasztronómia (1) gömbsúlyzó (2) grace (3) guggolás (94) guggolás fejfölötti tartással (2) guggolás fej fölötti tartással (1) gumiszalag (2) gyakorlat (16) gyerek (1) gym jones (17) gyorsaság (3) gyűrű (30) hajlékonyság (4) harcművészet (1) hasizom (35) helen (10) hgyorgy (30) híd tartás (3) hits gym (27) húzódzkodás (114) indian club (1) intenzitás (1) invertált evezés (1) isabel (2) izom (36) izomtömeg növelés (4) j.t. (3) jackie (4) jason (1) jégkorong (2) jet ski (1) josh (1) kaja (1) karból nyomás (46) kerékpár (15) kettlebell (46) kézállásban nyomás (3) kézenállás (25) kézenjárás (1) kitörés (5) kondíció (98) kondicionálás (2) koordináció (5) kötélmászás (1) küzdősport (16) l-tartás (2) láblökéses (1) láblökéses nyomás (3) lengetés (15) lift&chop (1) linda (5) lökés (8) lukács (29) lynne (4) l tartás (11) magyarország (1) man maker (2) mary (9) megmondás (1) mértékadó feladat (108) metabolikus kondicionálás (1) metcon (1) michael (7) mindennapok (1) mma (7) mobilitás (2) motiváció (214) mountain climber (2) mozgékonyság (3) murph (3) muscle up (21) nancy (3) négyütemű fekvőtámasz (4) nicole (4) (71) nyomás (1) nyomás kézállásban (1) olimpiai súlyemelés (77) olimpiai súlyemelés videó (1) pallof press (1) pliometrikus edzés (1) pliometrikus gyakorlat (2) pörölykalapács (6) rajna (3) rocky (1) ropeworkout (3) röplabda (8) saját testsúlyos edzés (3) sérülés (33) spártai (1) sport (141) stabilitás (1) súly cipelés (1) sütés (1) szakítás (18) szakítás kézisúlyzóval (1) szánhúzás (6) szántolás (2) szumó elemelés (1) tabata intervallum (8) táplálkozás (96) társadalom (1) teljesítmény (3) térd a könyökhöz (2) testépítés (71) tgu (1) thruster (16) thruster tarkón (1) tolódzkodás (12) tolódzkodás gyűrűn (1) torna (13) törzs (33) trx (2) ugrálókötél (12) ugró guggolás kiollózva (1) vélemény (1) verseny (57) videó (215) visszajelzés (78) wall ball (9) wall ball ("fallabda") (1) windmill (1) ytwl (2) zászló (1) zercher (1) zercher guggolás (1) zsámolyra ugrás (4) zsírégetés (53)

Tesztoszteron Webmagazin hírek

Nincs megjeleníthető elem






Arany és bronz! XXI. ORSZÁGOS SZINTŰ FEKVENYOMÓ PUSZTASZABOLCSI KUPA

2008.09.13. 19:50 Radnai

XXI. HAGYOMÁNYOS FEJÉR MEGYEI NŐI, FÉRFI IFJÚSÁGI, FELNŐTT,
MASTERS I-III., MOZGÁSKORLÁTOZOTT

ORSZÁGOS SZINTŰ FEKVENYOMÓ PUSZTASZABOLCSI KUPA
Pusztaszabolcs, 2008. szeptember 13.

Maximálisan teljesítette ma a célját a BUDAPEST BARBELL fekvenyomó csapat a jó hangulatú versenyen. Oláh Ildi a nyílt felnőtt 56 kilós kategóriában megnyomta az egyéni rekord 60 kilót és 1. helyezett lett.

Én szintén versenyen elért egyéni legjobbal, 120 kilóval, bronzérmes lettem a felnőtt 67.5 kilós kategóriában.

FEKVENYOMÓ PUSZTASZABOLCSI KUPA 2008_001

FEKVENYOMÓ PUSZTASZABOLCSI KUPA 2008_002 FEKVENYOMÓ PUSZTASZABOLCSI KUPA 2008_003 FEKVENYOMÓ PUSZTASZABOLCSI KUPA 2008_004 FEKVENYOMÓ PUSZTASZABOLCSI KUPA 2008_005

Összefoglaló
Valószínűleg írtam már erről és az általam publikált amerikai nagyok írásaiban is mindig toplistás helyen szerepel, hogy a jó termek, szakmai műhelyek kiemelt jellemzője, hogy remek az atmoszférájuk, a motivációs környezetük, ami leginkább abból származik, hogy vannak húzó emberek, versenyzők, eredmények. Emiatt éreztem én is fontosnak, hogy a BUDAPEST BARBELL hasonló ismérvekkel rendelkezzen, mert úgy hoztuk létre, hogy ez nem egy publikus átmenőforgalommal rendelkező, kommersz edzőterem (üzlet), hanem valóban szakmai műhely lesz. E mellé párosult az, hogy az erőemelés eredményeit egy ideje jobban figyelve láttam, hogy nem egy érem potenciál van nálunk, és elméletileg pár éve dopping tisztogatás van.

Egy újabb tényező, hogy nem ma kezdtem el edzeni, így némi külső motiváció jól jön. Nem mintha jellemző lenne, hogy elmaradnak, vagy elcsaltak lennének az edzéseim, de mégis más. Diétában és edzésben is egy remekül segítő tényező az, ha minél több ember tudja, hogy te milyen célt tűztél ki magadnak. Beégsz vagy teljesítesz? Mellesleg soha nem versenyeztem korábban hivatalos formában, ennek az állapotnak a megszüntetése is célom volt.

A realitásokat és a tényt figyelembe véve, hogy igazából nem vagyok egy dedikált erőemelő, fekvenyomó, a célom éremszerzés volt a fekvenyomó kampánnyal és most a második versenyen kifejezetten a 120 kg teljesítése is. Egyébként most fele annyit készültem, mint a Balaton Kupára, mert másra is koncentráltam, így csak heti egyszer nyomtam.

Célok (teljesítve)

  • Példamutatás, atmoszféra fokozás a BUDAPEST BARBELL-nak.
  • Versenytapasztalat szerzés.
  • Technikai tudás (kapkodás nélküli „setup”, villába bele nem nyomás, parancsszavak követése, stb.)
  • Éremszerzés.
  • 120 kg teljesítése.
  • Karakter formálás: céllal és határidővel rendelkező feladat edzésben és testi jellemzőkben (erő, befogyasztás)
 

A Balaton Kupára túl alámentem a testsúllyal, mert az volt az első alkalom, hogy igazából vízmegvonásos súlyhozási procedúrát végeztem. Ezúttal bátrabban nem diétáztam hosszabban emiatt, viszont azt kezdtem el észrevenni az utolsó napokban, hogy nem megy le a súlyom. Szerdától napi két edzést kellett tartanom, mert csak ezzel ment lefelé a mérleg nyelve. Víz valahogy nem jött most ki belőlem, csak izzadással. Szombaton 5-kor felkelve azt kellett tapasztalnom, hogy még mindig van rajtam fél kiló plusz. Rocky zene indul, vastag beöltözés, mehet a futás. Szóval kellett még fél órát futnom hajnalban indulás előtt, hogy pont tudjam hozni a súlyomat (67.3-4-nél ingázott a mérleg).

Utólag rájöttem, hogy a héten függesztettem fel teljesen a light kóla ivást és emiatt valószínűleg kevesebb folyadék ment be még a megvonás előtt (amire én támaszkodni szoktam mint fő vízhajtó hatás) és a koffein is több száz milligrammal kevesebb volt emiatt. Ezzel jár, ha valaki egy nem kitapasztalt faktort módosít éles helyzetben!

A mérlegelés ezeken a versenyeken ugye közvetlenül a megmérettetés előtt van, sokszor csak 1-2 óra áll rendelkezésre, hogy visszatöltse a tápanyagokat az ember. Ez fontos, mivel jó, ha „visszapüffed” a sportoló, hogy legyen energiája; aki visel erőemelő ruhát, annak az szorosabb legyen; illetve a természetes biomechanikai emelőhatások is jobbak vastagabban. Fontos viszont, hogy mindezt gyomorpanaszok, hasmenés nélkül kell megvalósítani. Én most már beteszteltnek mondhatom a következő töltési procedúrát: 

  1. 5 gramm kreatin PUMP pezsgő-formulából kb. 1 liter vízben. 10-15 perc múlva:
  2. 200 gramm VitarGO! speciális gyors felszívódású szénhidrát + 10-15 gramm glutamin kb. 1.5 liter vízben.
  3. Ezután érzés szerinti ütemben és mennyiségben szemét kajákból is további szénhidrát, zsír (banán, száraz sütik, csoki, stb.)
 

Ezzel kb. 1.5 óra alatt bemegy elég sok folyadék és minimum 200 g szénhidrát, aminél kulcs, hogy a Vitargo nagyon gyorsan és nagyon könnyedén felszívódik. A kreatin hasonlóan a leghatékonyabb formula ebben a kritikus időszakban. Ez a protokoll természetesen alkalmazható más súlykategóriás versenyeknél is, pl. küzdősportoknál. Az MMA-ben már nagyon jellemző a testépítés szerű erős „beszikkasztás” és komoly visszatöltés. Nagyobb testsúlyú emberek módosíthatják némileg az értékeket, de nagyon javaslom, hogy még nem éles helyzetben egyszer próbálják ki a receptet!

További gondolatok

  • Nevetséges és veszélyes, hogy bár erőemelő egyesületek rendezik a versenyeket, én azt tapasztaltam, hogy nem tudnak két lapozót kiállítani, akik tudnak számolni (és nem felejtik el a szorítókat), és megfelelően odafigyelnek a gyakorlatokra. És a versenybíróság általában csak egy balesetveszélyes helyzet után szól rájuk.
  • Doppingszűrést eddig egy versenyen sem láttam, pedig ennek jegyében is vágtam bele ebbe az egészbe. 

 

Addendum
Kifelejtettem a legfontosabbat, mégpedig azt, hogy nem szereztem sérülést és nem fájdult meg a vállam a fekvenyomástól. Testépítőként mindig része volt a programomnak a rúddal való nyomás (többségében két gyakorlattal is, eltérő dőlésszögben) és az utolsó években már legalább az egyik vállamban fájdalmat okozott, azon túl, hogy az akkori megközelítés kötötté is tett.

Amióta a BUDAPEST BARBELL-ban edzek, két év alatt talán 2-3 alkalommal nyomtam fekve a felkészülés előtt. Eleinte kétségeim voltak, hogy a fekvenyomást felváltó sok fej fölötti nyomás nem okoz-e majd nagy(obb) gondot — örömmel jelenthetem, hogy az ellenkezője igaz. Természetesen a megváltozott edzésfilozófia nem merült ki ebben az eltérésben. Az átfogó lágyszövet munka, nyújtás-mobilitás-stabilitás program együtt tüntették el a meglévő problémát és védtek meg a továbbiaktól. A fekvenyomó versenyekre való felkészülésekben pedig az is okosság volt, hogy ciklizáltam a fő gyakorlatokat is némileg, így nem volt minden egyes alkalommal rúddal fekvenyomás teljes mozgástartományban, hanem vállkímélőbb variációk kerültek terítékre. Eleve persze most már „poweros” (könyök behúzott) és nem testépítő (könyök váll vonalában) fekvenyomás stílust követtem, ami ízület kímélőbb. A gyakorlat rotációba olyanok kerültek mint a 2 és 3 deszkás fekvenyomások, padlón nyomás, kézisúlyzós nyomás.

Ne feledjétek tehát a nagy titkot: az eredményekhez elengedhetetlen, hogy hosszú időn keresztül legyél képes hatásos edzésmunkát végezni, vagyis sérülésmentesen dolgozni, mert a sportban sem lehet eredményeket elérni rövid idő alatt, valamint a hátralevő minőségi élet feláldozása átmeneti sikerekért csak tapasztalatok hiányában a jövőbe nézve (de nem „látva”) tűnhet esetleg elfogadható ötletnek, visszatekintve már szinte biztosan nem így ítéled majd meg!

 

További és nagyobb méretű képek -- diavetítő funkcióval -- a Flickr-en! Valamelyik képre kattints: 

 

www.flickr.com
CrossFit Budapest's FEKVENYOMÓ PUSZTASZABOLCSI KUPA 2008 photoset CrossFit Budapest's FEKVENYOMÓ PUSZTASZABOLCSI KUPA 2008 photoset

21 komment

Címkék: cikk sport verseny motiváció fogyás budapest barbell erőemelés erő fekvenyomás küzdősport mma

süti beállítások módosítása