HTML

KÉPEINK:

www.flickr.com

Címkék (kulcsszavak)

300 (20) abszurd (1) agilitás (1) állóképesség (2) amerikai foci (20) angie (7) annie (3) archoz húzás (1) a nap edzésprogramja (297) barbara (4) bar complex (1) bemelegítés (1) boksz (2) bolgár guggolás (1) budapest barbell (423) budapest barbell special (2) burpee (11) christine (3) cikk (292) cindy (12) concept 2 (11) crossfit (853) crossfit totál (9) család (1) diane (7) diéta (1) edzés (838) edző (7) edzőterem (18) egészség (62) egészséges életmód (1) egyensúly (1) egykezes evezés (1) egylábas guggolás (5) egylábas román elemelés (1) elemelés (61) elizabeth (5) elölguggolás (14) erő (87) erőemelés (49) erősember (1) eszköz (40) étel (1) eva (1) evezés (22) fekvenyomás (36) fekvőtámasz (34) felhomorítás (10) felülés (29) felvétel (24) fight gone bad (5) flexibilitás (1) fms (1) foci (1) fogyás (21) főzés (1) fran (11) funkcionális erő (1) futás (64) gasztro (2) gasztró (1) gasztronómia (1) gömbsúlyzó (2) grace (3) guggolás (94) guggolás fejfölötti tartással (2) guggolás fej fölötti tartással (1) gumiszalag (2) gyakorlat (16) gyerek (1) gym jones (17) gyorsaság (3) gyűrű (30) hajlékonyság (4) harcművészet (1) hasizom (35) helen (10) hgyorgy (30) híd tartás (3) hits gym (27) húzódzkodás (114) indian club (1) intenzitás (1) invertált evezés (1) isabel (2) izom (36) izomtömeg növelés (4) j.t. (3) jackie (4) jason (1) jégkorong (2) jet ski (1) josh (1) kaja (1) karból nyomás (46) kerékpár (15) kettlebell (46) kézállásban nyomás (3) kézenállás (25) kézenjárás (1) kitörés (5) kondíció (98) kondicionálás (2) koordináció (5) kötélmászás (1) küzdősport (16) l-tartás (2) láblökéses (1) láblökéses nyomás (3) lengetés (15) lift&chop (1) linda (5) lökés (8) lukács (29) lynne (4) l tartás (11) magyarország (1) man maker (2) mary (9) megmondás (1) mértékadó feladat (108) metabolikus kondicionálás (1) metcon (1) michael (7) mindennapok (1) mma (7) mobilitás (2) motiváció (214) mountain climber (2) mozgékonyság (3) murph (3) muscle up (21) nancy (3) négyütemű fekvőtámasz (4) nicole (4) (71) nyomás (1) nyomás kézállásban (1) olimpiai súlyemelés (77) olimpiai súlyemelés videó (1) pallof press (1) pliometrikus edzés (1) pliometrikus gyakorlat (2) pörölykalapács (6) rajna (3) rocky (1) ropeworkout (3) röplabda (8) saját testsúlyos edzés (3) sérülés (33) spártai (1) sport (141) stabilitás (1) súly cipelés (1) sütés (1) szakítás (18) szakítás kézisúlyzóval (1) szánhúzás (6) szántolás (2) szumó elemelés (1) tabata intervallum (8) táplálkozás (96) társadalom (1) teljesítmény (3) térd a könyökhöz (2) testépítés (71) tgu (1) thruster (16) thruster tarkón (1) tolódzkodás (12) tolódzkodás gyűrűn (1) torna (13) törzs (33) trx (2) ugrálókötél (12) ugró guggolás kiollózva (1) vélemény (1) verseny (57) videó (215) visszajelzés (78) wall ball (9) wall ball ("fallabda") (1) windmill (1) ytwl (2) zászló (1) zercher (1) zercher guggolás (1) zsámolyra ugrás (4) zsírégetés (53)

Tesztoszteron Webmagazin hírek

Nincs megjeleníthető elem






Gyakori kérdések a CrossFit-ről

2007.08.31. 21:29 Radnai


Mi HASZNOM van NEKEM ebből az INGYENES internet oldalból?
- Mindenki számára hasznosak az információk, mert a kezdőknek és haladóknak, időseknek és fiataloknak, nőknek és férfiaknak egyaránt így érdemes edzeni alapvetően, hacsak nem valami nagyon specializált célod van. A filozófiánk és edzésterveink abszolút támogatják az akármilyen szintről történő elindulást bárki számára, legyen a cél zsírégetés, kondíció, és/vagy erő.
- Számtalan ötletet, tippet, cikket és kritikát jelentetünk meg a helyes edzés és táplálkozás témájában.
- A mindennapi történések a BUDAPEST BARBELL-ban informatívak, motiválóak, érdekesek azok számára, akiket érdekel a testmozgás.


Ki készíti a tartalmat erre az oldalra?

A CrossFit Budapest hivatalos CrossFit partner (a CrossFit az amerikai CrossFit, Inc. cég jogilag levédett tulajdona), amely a BUDAPEST BARBELL privát szakmai műhelyben működik. Direkt nem edzőtermet írtunk, mert nem a helység, az eszközök a lényegesek, hanem a szakmai megközelítés irányvonala, színvonala. A CrossFit-et mi hoztuk be Magyarországra.


Mi a CrossFit?
A CrossFit egy komplett edzésfilozófia, edzéstervezési rendszer, amely a saját maga által körbeírt "igazi fittséget" valósítja meg. A CrossFit eredeti szlogenje az "Elit fitness kovácsolása", ami jogos is, de mi nem merjük használni az elit szót, nehogy megijedjenek az emberek és azt képzeljék, hogy mindenképpen haladónak kell lenni az elkezdéséhez, vagy csak akkor érdemes belevágni, ha profi sportoló akarsz lenni. Nem így van! A fitness (fitnesz) kifejezést is lehet, hogy kerülni fogjuk, nehogy az emberek az "ugra-bugra" aerobikozásra gondoljanak. A "fittség" a CrossFit definíciójában teljes körű fizikai képesség palettát jelent a maximális erőtől a hajlékonyságig. Már látjuk az interneten, hogy sokan követik el azt a hibát, hogy a CrossFit-et egy pár véletlenszerűen megtekintett edzésnap alapján ítélik meg, amikor mondjuk éppen 5 km futás van, vagy egy sok ismétléses köredzés. "Áá, ez állóképességi tréning!" "Ez csak egy köredzés, semmi új!" -- képzelik egyesek. Az már elkerülik a figyelmüket, hogy mondjuk a következő nap erőemelő jellegű nagy súlyos edzés van, vagy olyan gimnasztikai gyakorlatok, amiből csak kevés ismétlésre vagy képes. Szóval a CrossFit mindenkinek való és hasznos, nagyon érdemes elolvasni a részletes leírásokat róla!



Mitől különbözik a CrossFit az akármilyen, esetleg korábban is már felbukkant "kereszt-edzéstől", cross-tréningtől, stb.?
Nyilvánvalóan régóta előfordul olyan, hogy mondjuk egy teniszező lemegy "gyúrni" és akkor már rámondhatják, hogy cross-tréninget folytat. De az ilyesmi eddig egy nagyon esetleges, felületes, kidolgozatlan megközelítés volt. A CrossFit nagyon specifikus. Mint írtuk, először is felvázolta 10 fizikai kapacitás egybefogásával, hogy mi az igazi fittség, és ennek kialakítására számtalan sportból átvette a hasznos elemeket. De ezek önmagukban még csak "építőkockák", a tudomány és a művészet ezek egységes programmá gyúrásában van a hatás maximalizálása érdekében. A CrossFit edzései felületesen véletlenszerűnek látszódhatnak, de nem azok, csak változatosak. Ha fölírsz cetlikre mindenféle gyakorlatokat és minden nap párat kalapból kihúzva azokat elvégzed, az nem CrossFit. Tehát a CrossFit a nagyon pontosan meghatározott céljai érdekében számtalan irányelvnek megfelelően kidolgozott programot ajánl, amely végeredményben változatos, de nem véletlenszerű és feltétlenül nem felületes.



Mitől nem pusztán egy divat, egy "trendi" dolog a CrossFit?

Lehet, hogy egyesek divatból végzik a CrossFit-et, vagy nyernek részben hozzá motivációt (főleg 2007-ben, amikor a "300" film, amelyre a színészek CrossFit-tel készültek fel, előtérbe hozta a spártai harcos fizikumot megint és az ilyen fajta edzést), de az edzésfilozófiák objektív szakmai elemzése megadja a választ arra, hogy valami csak divat, vagy helytálló és időtálló (ha nem is a fitness ipar szintjén, ami szinte csak üzlet). Ha a fitness szalonokban áttérnek a háttámlás szobakerékpáron végzett 45-60 perces lassú aerob edzésről a később "feltalált" elliptikus tréneren való ugyanilyen edzésre, akkor szakmailag nem történt előrelépés, csak a marketing új elemet hozott be a piacra.

Az emberi test alapvető működésének megfelelő edzés, univerzális mozgásmintákat követve, szakmailag helyes és időtálló. A saját lábaidon állva edzeni, leguggolni, felhúzni magadat valamire, nehéz tárgyat a földről felemelni és mindezt némileg instabil helyzetben, vagy aszimmetrikus terhelés mellett kivitelezni… nos, ez a funkcionális tréning, ami természetes, hatásos és hatékony. Az ilyen edzésnek van jelentős hatása strukturális (izom, ízületek, csontok erősödése), metabolikus (anyagcsere) és neuroendokrin szinten (az idegrendszer működésének és a hormontermelés pozitív változása), ami az eredmények elengedhetetlen feltétele! Sok más edzésnél ez nincs meg, csak elégetsz némi kalóriát (de csak az edzés ideje alatt) és passz; vagy totálisan nem funkcionális a tréning, tehát körülbelül arra edzed magad, hogy az adott gépen legyél jobb, mondjuk a lábnyújtó gépen, de sem az életben, sem más sportban nem sok hasznát veszed.



Mitől nem pusztán egy üzlet, egy új módszer az emberek lehúzására a CrossFit?

Először is, az üzlettel nincs semmi baj, ha értéket kap a másik fél. A CrossFit feltétlenül érték, nem is kicsi! A világon mindenütt és a CrossFit Budapestnél is (akik a CrossFit magyar bevezetői) a CrossFit tulajdonképpen teljes rendszerét ismertető szakanyag ingyenes (cikkek, videók).

A CrossFit minimális eszközigénnyel rendelkezik, tulajdonképpen alapverzióban az edzéselveket elég jól megőrizve akár totálisan eszköztelenül is lehet végezni (játszótéren, atlétika pályán, kertben, erdőben a tereptárgyakat felhasználva). Pár ezer forintból pedig már lehet előre lépni felszerelés tekintetében. A CrossFit-ben használt eszközök mind már létező dolgok, amelyeket bárkitől meg lehet venni. Egykezes súlyok, súlyzó rúd, gyűrű -- szinte más nem is kell. Tehát még egyszer, a CrossFit elméleti anyaga ingyenes; és alapvetően semmilyen konkrét helyszínhez, csoporthoz, speciális/csak speciális helyen megvehető eszközhöz nem kötődik.

Természetesen semmilyen leírás, de akár videó sem olyan jó, mintha egy szakképzett edző folyamatosan és személyre szabottan tanítja meg a gyakorlatokat, javítja ki a hibákat és állítja össze az edzéstervet. Mindenkinek más a gyengéje, részben a még éppen fennálló hibákból fakadóan (pl. ízületi merevség), vagy alapvető testtípus eltérések miatt (pl. "maratonfutó" vs. "izmos-erős" alkat). A fitness kapacitások halmazát egyénre szabott módon "eltolva" kell edzeni a kiegyensúlyozott végeredmény érdekében.



El lehet kezdeni a CrossFit-et akárkinek?

Attól függ, mit tekintünk már CrossFit-nek. Egyből egy változatos gyakorlathalmazból álló/elég nagy terhelést jelentő CrossFit edzést csak ritka esetben (de valójában semmilyen komolyabb edzést sem). A BUDAPEST BARBELL-ban mi mondhatni még többet is csinálunk, mint csak CrossFit, én úgy hívom, hogy "MIXED TRAINING ARTS". Mindig, mindenkinek az adott pillanatban szükséges eszközöket vetjük be. A CrossFit-hez képesnek kell lenni mozogni: egészségesen, hatékonyan, hogy ne több kárt okozzunk, mint hasznot. A világon mindenütt eleve legalább három kötelező egyéni oktatási óra után szokták csak az alanyokat csoportba és általános programra engedni. Az egyéni órák felmérést és alapvető gyakorlat betanítást tesznek lehetővé, ezzel egyesek el tudják kezdeni a CrossFit jellegű edzést, míg másoknak kicsit hosszasabban kell felhozni a testüket arra, hogy kibírja a terhelést. Alap nélkül nem lehet házat építeni! Mindenesetre a CrossFit-ben igen széles skálán változtatható terhelést tudunk beállítani, így mindenki elég gyorsan el tud kezdeni CrossFit „ízzel” tréningezni.



El lehet azonnal kezdeni "A nap edzésprogramja" edzések végzését?
Az előző válaszból látszik, hogy semmilyen mozgást nem lehet előkészületlenül elkezdeni. A WOD (Workout Of the Day: a nap edzésprogramja) egy haladó, 3 nap edzés, 1 nap pihenő sémára épülő "igazi" CrossFit program igen változatos gyakorlatokkal. Mindenképpen ismerni kell a gyakorlatok szabályos kivitelezését, vagy megfelelően helyettesíteni kell őket hasonló hatású, de ismert gyakorlatokkal. Amennyiben a 3+1 edzésmennyiség szokatlan, akkor szépen kevesebbről felvezetve juss el idáig. Ha a WOD egyes gyakorlatainak kivitelezése megy neked, de a sorozatonkénti terhelés még túl sok (pl. 20 húzódzkodás van minden körben, de te csak 3x5-öt tudsz), akkor mindenképpen igazítsd lefelé az ismétlésszámokat és akár a körök számát is némileg. Ha valamennyire már edzésben vagy és az előírtak nem haladják meg drámai mértékben a képességeidet (10 húzódzkodás van körönként és te heteket tudsz), akkor el lehet kezdeni darabokban "kigörcsölni", de eleinte azért a körök számát jobb, ha csökkented. Amennyiben lehetőséged van könnyíteni a gyakorlatokon (egyeseknél ehhez eszköz kellhet, mint erős gumiszalag a húzódzkodáshoz), akkor megtarthatod a mennyiségeket, de könnyítve végezd a WOD-ot. Azt hiszem mindebből érthető a helyes megközelítés lényege.





Meg kell-e ijednem a képeken, videókon látható erőfeszítéstől, intenzitástól, "szenvedéstől"?

Mi igazi, eredményes edzést képviselünk és nem akarunk beteljesíthetetlen álmokat eladni olyan tekintetben, hogy heti pár alkalom 5-15 perc erőfeszítés nélküli láblengetéstől sikereket lehet elérni, mondjuk érdemi fogyást, vagy valami TV shop-os kacattól kockás hasat ugyanennyi idő alatt. Ugyanígy az első pár hét után a tempós séta sem fog szinte semmit érni. Kikerülhetetlen tény, hogy az eredményekhez bizonyos mennyiségű edzést el kell végezni, és mindig a szintednek megfelelő, de nagy erőfeszítést kell befektetni, amelytől bizony a komfort zónádból ki fogsz kerülni! Az eredményes munka szinte minden mutatója egyenes arányban áll az intenzitással.

Az edzéseinken az emberek küzdenek, szenvednek, elfáradnak… és élvezik! De még egyszer mondom, mindez személyre szabott, tehát például egy középkezdő edzését egy haladóbb nevetve, nagyobb erőlködés nélkül végigcsinálná, annyival könnyebb.
Azt is hozzáteszem, hogy a filozófiánk az, hogy nincs olyan "szabály" az univerzumban, hogy mindenkinek sikeresnek, szépnek, karcsúnak, izmosnak, egészségesnek kell lenni. Lehet sok segítséget kapni, de végső soron, ha magad nem tudsz legalább szikrát csiholni, akkor semmilyen segítség nem tudja lángra lobbantani a tüzet benned. Még mindig az erősek élnek túl, csak a modern társadalmunkban nem halnak meg szó szerint a gyengék, "csak" betegek, rosszul funkcionálók és csúnyák lesznek. A jelszavunk ebben a tekintetben "SUA SPONTE", ami annyit tesz, hogy "ÖNSZÁNTÁBÓL". Senki nem kényszerít az erőfeszítés megtételére, csak abba az álomba ne ringasd magad, hogy más út eredményes lesz!
 

komment

Címkék: cikk crossfit edzőterem budapest barbell

süti beállítások módosítása