
A táplálkozás területén a kutatásokban és a gyakorlatban is előtérbe került mostanában a szakaszos böjtölés és a kalória megszorítás mint módszerek az agy és az idegrendszer elöregedéses tüneteinek megakadályozására. A Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF), agyi neurotrofikus faktor egy olyan fehérje, amely egészségesen tartja az idegsejteket, amelyek a memóriáért és tanulásért felelősek. A szakaszos böjtölés és a kalória megszorítás a jelek szerint képes megakadályozni a BDNF csökkenését és ezzel megállítja, lelassítja a neurodegeneratív betegségeket.
Kevesen vannak tisztában azzal viszont, hogy az edzés is fokozza a BDNF aktivitást és ennek mértéke az intenzitással arányban áll. Nemrégiben kutatók azt találták, hogy alacsony intenzitású aerob futással szemben a nagy erőbedobású anerob sprintek után a szavak tanulása 20%-kal gyorsabb volt (Winter B. High impact running improves learning. Neurobiol Learn Mem. 2007 May;87(4):597-609.) Irónikus módon, bár a böjtölésnek van idegvédő hatása, a kognitív képességekre viszont nem túl jó a befolyása.
Olyasmi dolog ez is, amire nem igen gondolunk az edzéssel kapcsolatban, nem igaz? Szóval akinek esze van ahhoz, hogy intenzív edzést végezzen (súlyzóval és saját testtel), számtalan más pozitív hatás mellett az idegrendszerét is védi, javítja!
Kapcsolódó anyag