HTML

KÉPEINK:

www.flickr.com

Címkék (kulcsszavak)

300 (20) abszurd (1) agilitás (1) állóképesség (2) amerikai foci (20) angie (7) annie (3) archoz húzás (1) a nap edzésprogramja (297) barbara (4) bar complex (1) bemelegítés (1) boksz (2) bolgár guggolás (1) budapest barbell (423) budapest barbell special (2) burpee (11) christine (3) cikk (292) cindy (12) concept 2 (11) crossfit (853) crossfit totál (9) család (1) diane (7) diéta (1) edzés (838) edző (7) edzőterem (18) egészség (62) egészséges életmód (1) egyensúly (1) egykezes evezés (1) egylábas guggolás (5) egylábas román elemelés (1) elemelés (61) elizabeth (5) elölguggolás (14) erő (87) erőemelés (49) erősember (1) eszköz (40) étel (1) eva (1) evezés (22) fekvenyomás (36) fekvőtámasz (34) felhomorítás (10) felülés (29) felvétel (24) fight gone bad (5) flexibilitás (1) fms (1) foci (1) fogyás (21) főzés (1) fran (11) funkcionális erő (1) futás (64) gasztró (1) gasztro (2) gasztronómia (1) gömbsúlyzó (2) grace (3) guggolás (94) guggolás fejfölötti tartással (2) guggolás fej fölötti tartással (1) gumiszalag (2) gyakorlat (16) gyerek (1) gym jones (17) gyorsaság (3) gyűrű (30) hajlékonyság (4) harcművészet (1) hasizom (35) helen (10) hgyorgy (30) híd tartás (3) hits gym (27) húzódzkodás (114) indian club (1) intenzitás (1) invertált evezés (1) isabel (2) izom (36) izomtömeg növelés (4) j.t. (3) jackie (4) jason (1) jégkorong (2) jet ski (1) josh (1) kaja (1) karból nyomás (46) kerékpár (15) kettlebell (46) kézállásban nyomás (3) kézenállás (25) kézenjárás (1) kitörés (5) kondíció (98) kondicionálás (2) koordináció (5) kötélmászás (1) küzdősport (16) l-tartás (2) láblökéses (1) láblökéses nyomás (3) lengetés (15) lift&chop (1) linda (5) lökés (8) lukács (29) lynne (4) l tartás (11) magyarország (1) man maker (2) mary (9) megmondás (1) mértékadó feladat (108) metabolikus kondicionálás (1) metcon (1) michael (7) mindennapok (1) mma (7) mobilitás (2) motiváció (214) mountain climber (2) mozgékonyság (3) murph (3) muscle up (21) nancy (3) négyütemű fekvőtámasz (4) nicole (4) (71) nyomás (1) nyomás kézállásban (1) olimpiai súlyemelés (77) olimpiai súlyemelés videó (1) pallof press (1) pliometrikus edzés (1) pliometrikus gyakorlat (2) pörölykalapács (6) rajna (3) rocky (1) ropeworkout (3) röplabda (8) saját testsúlyos edzés (3) sérülés (33) spártai (1) sport (141) stabilitás (1) súly cipelés (1) sütés (1) szakítás (18) szakítás kézisúlyzóval (1) szánhúzás (6) szántolás (2) szumó elemelés (1) tabata intervallum (8) táplálkozás (96) társadalom (1) teljesítmény (3) térd a könyökhöz (2) testépítés (71) tgu (1) thruster (16) thruster tarkón (1) tolódzkodás (12) tolódzkodás gyűrűn (1) torna (13) törzs (33) trx (2) ugrálókötél (12) ugró guggolás kiollózva (1) vélemény (1) verseny (57) videó (215) visszajelzés (78) wall ball (9) wall ball ("fallabda") (1) windmill (1) ytwl (2) zászló (1) zercher (1) zercher guggolás (1) zsámolyra ugrás (4) zsírégetés (53)

Tesztoszteron Webmagazin hírek

Nincs megjeleníthető elem






"G-Tea"

2007.10.26. 19:20 Radnai


A hideg idő nem feltétlenül jelenti azt, hogy most sokáig csak és kizárólag teremben kell edzeni. Vasárnap az eMagazin kései befejezése után is a parkban edzettem a házunk körül (3x kb. 400-600 m futás, 15 húzódzkodás L-tartásban vastag rúdon [hinta], 33.3 fekvőtámasz).

Engem a hideg nem nagyon zavar a mozgás közben, de hazaérve annyit általában meg szoktam tenni a védelem érdekében, hogy iszok egy meleg teát és bevetek egy kis immun-erősítést is. Ez abból áll, hogy a zöld teát a Scitec cég G-BOMB glutamin mátrix termékével készítem el, ami ízesíti is egyben az italt. A glutamin az immunrendszer kedvelt tápanyaga. Cikk részlet róla:


G-BOMB szuper glutamin mátrix
A glutamin szerepe ugyanúgy bele lett sulykolva a testépítők agyába, mint a tejsavó, vagy a kreatin haszna -- gyakorlatilag alap kiegészítő lett, az egyik, ha nem a legnépszerűbb aminosav. Egy ideje Amerikában feltűntek olyan vélemények, hogy a glutamin valójában nem ér sokat, nem ér semmit, legalábbis a direkt izomnövelés frontján nem. A vita folyik, nem zárult le, nincsenek győztesek és vesztesek, milliók szedik továbbra is az L-glutamin szabad aminosavat. A szabad aminosav kategorizálás ugye azt jelenti, hogy a glutamin magában áll, nincs hozzá kapcsolva másik molekula.

Már a kreatin esetében is megtanulhattuk, hogy az ilyen szabad molekulák sok esetben igen érzékenyek lehetnek savra, levegőre, folyadékra, stb., azaz ilyen körülmények között elkezdenek degradálódni és elvesztik a hatásosságukat. A szabad L-glutamin is ilyen sajnos!

Az a tény is vitathatatlan, hogy a szervezetünkben sok "játékos" ácsingózik a glutamin után, főleg, ha jelentős fizikai stressznek tesszük ki magunkat, mint amilyen a súlyzós edzés is, de bármilyen más sporttevékenység ide sorolható. A beleink és az immunrendszerünk is kedvenc táplálékuknak tekintik a glutamint. Ne értsd félre, ez egy nagyon fontos, hasznos funkció számunkra, mert tudjuk, hogy a sport-stressz például "lenyomhatja" az immunrendszert és ezt kompenzálni kell, hogy ne legyünk betegesek, túledzettek. Ez tehát egy egészség centrikus funkció, ami közvetett módon hasznos a sport céljaink szempontjából is, de nem direkt testépítő hatás!

Hogy jobban kiaknázzuk a glutamint izom- és erőnövelő céljaink számára, meg kell oldani a stabilizálását (hogy ne váljon hatástalanná), illetve át kell juttatni a bél- és immunrendszer "karmain". A megoldás tulajdonképpen kézenfekvő, melyre persze nem csak a sportolók, hanem a betegek klinikai táplálását javítani szándékozó orvosok is törekedtek, így komoly vizsgálatok is rendelkezésre állnak e témában.
Wien Klin Wochenschr. 2002 Aug 30;114(15-16):702-8.

The role of L-alanyl-L-glutamine in the immune response in vitro.

Kircher B, Eibl G, Enrich B, Latzer K, Herold M, Niederwieser D.

Clinical Immunobiology, Department of Internal Medicine, Innsbruck University Hospital, Innsbruck, Austria. brigitte.eibl@uklibk.ac.at

INTRODUCTION: The amino acid glutamine plays an important role in the immune system by providing energy and precursors for biosynthetic processes. For lack of stability it could not so far be generally supplied in total parenteral nutrition. The development of dipeptides consisting of glutamine and a second amino acid offers a solution to this problem.
METHODS: In vitro effects of the dipeptide L-alanyl-L-glutamine on different cells of the immune system are assessed and compared to those of glutamine on its own.
RESULTS: T-lymphocyte proliferation stimulated with mitogens and alloantigens increased significantly and dose-dependently after addition of L-alanyl-L-glutamine or glutamine. Maximal effects were observed with a concentration of 2 mmol/l of either substance. The stimulatory effects were partly attributed to enhanced cytokine production following glutamine or L-alanyl-L-glutamine treatment. In contrast, the activity of natural killer and cytotoxic T-cells was not influenced by neither amino acid at concentrations of 0.2 and 2 mmol/l, and suppressed at 20 mmol/l. In all experiments, early addition of the amino acids to the cultures proved crucial.
CONCLUSION: In this series of in vitro experiments the dipeptide L-alanyl-L-glutamine exerted almost identical immunostimulatory activities to glutamine alone. Its provision in parenteral nutrition appears commendable.
Kiemelt részek fordítása:
"A glutamin aminosav fontos szerepet játszik az immunrendszerben azáltal, hogy energiát és előanyagokat biztosít bioszintézis folyamatokhoz. A stabilitás hiánya miatt azonban a glutamin eddig nem volt alkalmazható a teljes parenterális táplálásban (nem szájon át bevitt, hanem vénás táplálás). A dipeptidek kifejlesztése -- ahol egy második aminosav kapcsolódik a glutaminhoz -- megoldást jelent erre a problémára."

"Konklúzió: ezen in vitro kísérletsorozatban a dipeptid L-alanil-L-glutamin hasonló immunstimuláns aktivitást mutatott, mint a glutamin magában. Az alkalmazása a parenterális táplálásban ajánlott."
A kutatók tehát azt találták, hogy a glutamin dipeptid hasonlóan működik az immunrendszer erősítése szempontjából, de ez a molekula már stabil is, így folyékony formában, infúzióként is alkalmazható.

A hatásos megoldások között tehát glutamin dipeptidet találunk, ami ugye két aminosav molekula peptid kötésű "összeforrasztása", jelen esetben a glutaminé és az alaniné alanil-L-glutaminná. Violá, stabil glutamin peptidet kaptunk!

A másik lehetőség az L-karnitin és az ALC (acetil-L-karnitin) mintájára egy acetilált glutamin analóg létrehozása, ami meg is történt az N-acetil-L-glutamin formájában.

A harmadik modern technika pedig a gyógyszeriparból "beszivárgott" észterifikáció, amit fentebb a kreatinnál is láthattunk, így jött létre a nagyon hatékonyan felszívódó és kiváló biológiai hozzáférhetőséggel rendelkező glutamin-etil-észter.

Mivel általában a különböző molekuláknak eltérő lehet a sorsa a testben (az úgynevezett farmakokinetikájuk), illetve a szállító molekuláik is mások lehetnek, ezért érdemes őket csokorba szedve használni, hogy maximalizáljuk az izomba való eljutás esélyét. A Scitec pontosan ezt teszi az úgynevezett multi-vektor mátrixával a G-BOMB szuper glutamin termékben, amely minden szögből lefedi a glutamin hasznosulás kérdését.

Egy további trükk a G-BOMB formulájában a hagyományos L-glutamin megtartása, mivel ha egy vadállat elől menekülsz és van nálad éppen hús, akkor azt eldobod, hogy lekösd a fenevadat és megmenekülj. Értitek a példát, a belek és az immunrendszer kiszolgálása szabad glutaminnal elősegítheti, hogy a többi hatóanyag eljusson az izmokba. Egyébként azt mondják, hogy nem kell a vadállatnál gyorsabbnak lenni, elég, ha a társadnál futsz tempósabban! :)

A legjobb glutamin termék tehát a piacon a G-BOMB "Multi-vektor szuper glutamin mátrix" az egyedülálló formulájával:

Védett G-BOMB multi-vektor glutamin mátrix: 10,000 mg

- Acetilált glutamin analóg: N-acetil-L-glutamin
- Szabad formájú aminosav változat: L-glutamin
- Észterifikált molekula változat: glutamin-etil-észter
- Stabil glutamin dipeptid: L-alanil-L-glutamin

Megjegyzendő, hogy a G-BOMB egy ízesített formula, de cukor- és aszpartám-mentes, így továbbra is ugyanolyan széleskörűen alkalmazható akár diétánál is, mint a régi, sima glutamin por!
------------------------------------------------------------------------------------

Az italom tehát egy kb. fél liter vízben tea és egy adag G-BOMB közvetlenül edzés után. A glutamin más érdekes dolgokat is tud, például segít szénhidrát nélkül is az izmok glikogén visszatöltésében, ha valaki nem akar sok szénhidrátot fogyasztani. Javaslom, hogy nézzetek rá a tudományos rovatunkban a glutaminnal kapcsolatos tételekre.
 

komment

Címkék: cikk táplálkozás egészség

süti beállítások módosítása